четвртак, 20. март 2014.

33. Порука србском народу из логора Дахау

Божје избрање, браћо моја, од почетка се разликује од људског избрања.

Бог изабра Аврама бездетног старца од сто година да буде плоднији од свих људи у свету, и да му потомство буде многобројно као звезде на небу и као песак на обали морској. И би тако.

Бог не изабра културне Римљане, ни пресите Египћане, ни уметничке Јелине, нити мудре Индијане да му буду изабрани месијански народ, него изабра робове јеврејске. Народ никакав, неписмен, гладан, јадан, народ робова, ћерпиџија, народ који је живео у кулачама од сламе и блата, без науке, без уметности, без поезије; без градова и без села, без државе и без слободе. Бог изабра не моћног фараона мисирског, него чобанина Мојсеја да преко њега објави таблице својих главних десет заповести, без којих народ не може остати као народ, ни држава као држава.

Бог изабра тежака Гедеона, да избави народ Израиљски из ропства медијанског. Кога изабра? Најмањег од најма њих, као што сам Гедеон признаје анђелу који му то призвање објави: Ето, род је мој најсиромашнији у племену Манасијину, а ја сам најмањи у дому оца својега (Суд. 6, 15).

Бог изабра Давида чобанина и сељака, да му буде јунак у боју, и песник и пророк, и цар на престолу, какав не беше никад, ни пре ни после.

Бог изабра Амоса говедара да му буде пророк и да опомиње народ и укорева цареве.

И тако редом, има много записаних примера где Бог уздиже малено да посрами велико, и узвиси незнатно да постиди хвалисаво. Али све је то само сенка онога што се догодило кад је Бог лично као цар царева сишао у посету.

Кога изабра Господ када сиђе међу људе, кад се роди од Пресвете Деве Марије и Духа Светога, кад се јави људима као страшни и благи Месија света? Ваистину, не изабра ни римске ћесаре, ни јелинске песнике, ни мисирске мађионичаре, ни арапске математичаре, ни персијске звездаре, ни вавилонске цигларе, ни индијске философе, ни китајске мудраце, него изабра... Кога изабра Господ? Изабра рибаре галилејске и сиромахе јудејске, најнезнатније и најнепознатије, најбедније и најодбаченије.

Кога изабра Бог кад хтеде Русију ослободити од ига туђинскога? Једног занатлију Милина.

Кога изабра Бог кад хтеде учинити крај тиранији мухамеданској у Европи? Изабра сељаке и калуђере шумадијске: Карађорђа, Милоша, Хаџи —Стевана и остале.

Ај, браћо моја, такав је начин Божји: Он допушта да врховници у једном народу, књижевни и културни и учени и премудри у очима својим, упропасте Божју ствар у овоме свету, упропасте народ, упропасте државу, па да Бог после  поправља  њихову погрешку преко  најмањих,  најсиромашнијих и најнезнатнијих. Зашто тако? Просто зато да би свет видео да то Бог поправља а не људи. Бог чини бездетног Аврама многочадним. Бог чини чудеса кроз Мојсеја. Бог даје силу и победу Гедеону. Бог даје витештво и песништво Давиду и мудрост Соломону, сину Давидову. Бог пророкује шта ће бити кроз говедара Амоса. Бог опасује силом плашљиве рибаре и богати их мудрошћу и речитошћу којој сав свет не може одолети.

Због тога од увек Бог бира оно што је нејако међу људима, да би паметни видели Њега, прејакога, сакривенога иза нејакога.

И бира одувек оно што је нејако и немудро у очима људи, да би свет видео Њега, премудрога, сакривенога иза неука и немудра.

И бира оно што је неславно, неплеменито, неотмено, да би свет познао иза тога Њега, најславнијег, најплеменитијег, најотменијег.

Кад се јави велики човек у свету, он јавља себе, а не Бога. А кад се јави мален човек са великим задатком у свету он јавља Бога, а не себе. Изабравши малене људе Бог кроз њих све објављује и потврђује. Јер, кад ћесар или фараон или махараџа учине неко дело, онда људи кажу: то је учинио ћесар, или фараон, или махараџа. Али, кад препрости рибар Петар и Јован исцеле хромога од рођења, онда свет каже: то је Божје дело! Не даду велики да се Бог кроз њих јави. Зато се Бог објављује преко малих и малених, и слабих и незнатних.

Браћо моја, само она дела која су апостоли починили довољан су доказ Божјег присуства, Божје силе и Божје промисли. Отворите очи и видећете. Промислите и разумећете. Верујте и бићете спасени. Богу нека је слава на век века. Амин.