четвртак, 28. новембар 2013.

13. Порука србском народу из логора Дахау

Има догађаја у историји рода људског, који као велико звоно сваки дан звоне на уши неглувима и позивају њихову савест на узбуну. Један такав догађај који већ хиљаде година узбуђује савест људску, то је ужи избор између Исуса Христа и Вараве или Барабе, — како то западни јеретици изговарају. Предлагач и председник избора био је Понтије Пилат, римски многобожац, бирачи су били Јевреји, једнобошци. Пилат покушаваше све да ослободи Исуса, јер не могаше наћи никакве кривице код њега. Његов последњи покушај то је било стављање Јеврејима на избор: или Исуса или Барабу. Рачунао је логично: Ни једна оптужба против Исуса није доказана, међутим све оптужбе противу Барабе доказане су и очигледне су. Бараба је заслужио смрт као бунтовник и као крвопија. Надао се Пилат, да савест код јеврејских старешина није баш сасвим сагорела, и да ће они бити у стању да се узвисе над личном злобом и пакошћу, и да једнога праведника претпоставе једном злочинцу. Мислио је Пилат насигурно, да ће избор пасти на Исуса још и због највећих празника, уочи кога се овај избор имао и завршити. Јер нашто је велики празник, него да очисти и освети савест човечију? Народ једнобожан, празник Пасхе, праведник Исус! Пилат је држао да ће кроз неколико минута ослобођењем праведнога Исуса зарадовати и своју жену Клаудију, која га је молила да не улази у крв овога праведника. Па повика многобожац Пилат једнобошцима Јеврејима:
    
Кога хоћете да вам пустим: Барабу или Исуса? Али на превелико изненађење многобошца Пилата повикаше у глас једнобожни Јевреји: Барабу, Барабу! Блед и збуњен од оваквог избора Пилат је поставио још једно питање тој бесловесној и несавесној руљи сатанској, многобожац једнобошцима: А шта ћу учинити са Исусом? На то једнобошци залајаше као гладни шакали: Распни га! Распни га! И многобожац Пилат опра руке од крви праведника. А шакали у људској кожи опет бесно залајаше: Крв његова на нас и на децу нашу! Што се и догоди и што се догађа до данашњег дана. Бараба би ослобођен, а Син Божји, Месија и Спаситељ света, изгуран на Голготу и распет на крст. И док је највећи праведник под сунцем и над сунцем у мукама издисао на крсту, Бараба је по пивницама јерусалимским чашћавао своје бираче.
    
Бирање између Бога и сатане.
    
Бирање између добротвора и злотвора.
    
Бирање између Исуса и Барабе.
    
То је заиста велико звоно које сваки дан узбуњује савест човечанства. Свак се пита, како се то могло догодити?
    
А ми се питамо: како се то може и дан данас догодити?
    
Зар не видите, браћо, да и дан данас на избору добија Бараба а губи Исус?
    
Узрок мрачне трагике западног човечанства може се објаснити једном речју. Јер су изабрали Барабу, место Христа. И јер су постали барабе место да буду хришћани. Барбарски су им и циљеви, барбарски и методи. Циљ им је уздићи себе и свој народ до небеса а све друге људе и народе погазити као блато; а методи су им исти као и оном првом Бараби: тајна завера, лаж, буна и крв.
    
Шта је узрок најновијих мрачних чинова србске трагике? То исто. То исто што је и узрок европске мрачне трагике. Господа србска дала су свој глас за Барабу против Христа. Србски народ требао је скочити против ове грозоте и срамоте, али није скочио. Зато се и на нашу кућу сручио пожар рата, у коме су многи изгорели, а сви смо задобили болне опекотине.
    
Браћо, шта сад? Питање је пред нама ово: Шта сад? Како сад? С киме сад?
    
И сад, и од сад морамо бити за Христа а против Барабе и против свих бараба у свету. Или, зар ћемо дозволити да будемо гори поганици од многобожног Пилата? Он као многобожац хтео је спасти Христа од Јевреја. Данас многобожци у Индији хоће да спасу Христа од хришћана. Као што су Јевреји онда били за Барабу, тако су данас хришћани европски за разбојника против Бога. И као што је Пилат многобожац узео страну за Исуса против Барабе, тако и Индуси данас одлучно устају против хришћанских бараба. Бирајте, Срби, живот или смрт; част или срамоту; светлост или таму; правду или неправду; Бога или ђавола, бирајте! Бирајте или Христа или Барабу. Од тога избора зависила вам је сва ваша прошлост. Од тога зависиће и сва ваша будућност. Амин.