понедељак, 17. фебруар 2014.

28. Порука србском народу из логора Дахау

Бог је мерач и Његова су права мерила.

Праведан је мерач и мерила су му тачна. То је свима нама велика утеха, ако добро чинимо, а страх ако зло чинимо. На мерилу Господњем нема грешке ни за милиграм. Нека се боји праведник, нека трепти грешник.

На капији града стоји кантар. Да се све измери оно што се на пазар доноси, да се измери на мерилу општем и правилном без варке и пристрастија.

Сви смо ми измерени на капији овога живота, када смо улазили у град и на пазар овога света.

На главној станици стоји велики сат. Сваки верује да тај станични сат показује тачно време, и свак навија свој часовник према њему.

Бог је господар времена. Он је свакоме определио време живота на земљи, неком дуже, неком краће, што је све једно и исто, према вечности онога света. Једна кап воде према океану. Једна травка у бескрајној зеленој степи.

Бог је, дакле, мерач вредности и његова су мерила тачна. Бог је бројач векова и година и дана и минута, и Он се не може збројати. Па кад је тако, браћо моја, онда је наша дужност поверити се Божјем кантару и Божјем сату. Све остало доћи ће само собом.

Лажна су мерила синова људских; нека нас то не збуни. Погрешно одређују злобни људи век праведнику; бедни су у незнању своме. Не знају за Бога. Јеврејске старешине измерише вредност Господа Исуса, Месије и Спаситеља света, измерише на својим лажним мерилима и нађоше да је Он мађионичар, а не Месија и да обмањује народ, а не спасава. Тако се кантар града Јерусалима показао лажан; какви ли су тек морали бити осталих градова у Израиљу! А Ирод посла џелата да убију новог цара Исуса, и учини покољ језовит: четрнаест хиљада деце поби, али Њега не уби. Мач његов не можe Њега дохватити, јер време Његова века било је друкчије обележено на Божјем сату времена. Иродов сат показао се лажан.

И тако у време оно показала су се лажна сва мерила људска, како мерила вредности, тако и мерила времена.

Какво је наше време?

Оценимо то на себи самима.

Велике силе, азијске и европске, под којима је робовао србски народ, измериле су наш народ на кантару своме и оцениле га незнатном ценом. Гледале су му време на своме сату и одбројале му дане овога века. И једно и друго, и мерење и бројање ишло је под званичном нумером науке и политике, непогрешне науке и непогрешне политике.

Али се и једно и друго осрамотило. Обоје се показало не као наука него као врачање у зелену ћасу.

Србски народ мерен је на Божјем мерилу и мера се показала висока. Па је бројан на Божјем сату и увек му се показао дуг. Шта су дакле лажне мере људске према праведној мери Божјој? И шта су лажне бројке синова људских према бројкама Сведржитеља?

Да нас Бог није мерио, браћо моја, ми Срби давно би били избачени из града и са трга овога света као штура и непотребна роба. И да нам године нашега века Бог није бројао, земаљске велике силе, земаљске осулине, давно би нас затрпале и отвориле пут преко наших гробова. Али Господ Бог је господар свакога бића које је Он створио. Да није Њега било, живе би нас прождрли непријатељи наши.

Јесмо ли ово разумели, браћо моја?

Јесмо ли се Господу срдачно захвалили?

Нисмо. Зато нас је ударио бич Господњи као бич пастира, што удара по стаду које скреће са правога пута.

Освестимо се. Поклонимо се Христу заједно са пасти рима и звездама и анђелима. Заједно са свима оцима и праоцима нашим србским. Поклонимо се свесилном Христу и прославимо Га са Оцем и Духом Светим на век века. Амин.