понедељак, 16. децембар 2013.

19. Порука србском народу из логора Дахау

Кад се баци огањ на једну кућу, он хвата најпре оне састојке куће који су најзапаљивији. Прво се упаљује оно што је од сламе и од трске, па оно што је од дасака, па тако даље док пламен не обухвати целу грађевину. Тако је и са човеком. Огањ страсти прво напада на срце као најосетљивији и најзапаљивији орган човечјег бића. Кад се срце запали, цело је биће човечје запаљено. Кад се срце освоји, све је освојено. Кад се срце поквари, све је покварено. Из срца исходи љубав или мржња, мудрост или глупост, чистота или муљ, живот или смрт. Ако је вера једнога хришћанина у самоме срцу, онда је његова вера не одољива снага у њему. Такво срце даје и језику снагу да говори са убедљивошћу. Јер је језик људски једног или другог, тј. или веран гласник стоваришта златне робе у срцу, или пак лажан телал банкротиране радње.
    
Знао је свемудри Спаситељ шта је говорио кад је ре као: Што излази из уста од срца излази (Мат. 15, 18). Знао је Његов мудри апостол, свети Павле, да је правилно протумачио мисао свога Учитеља кад је рекао: Срцем се верује а устима се сведочи (Рим. 10, 10). Срцем се верује за правду а устима се сведочи за спасење. Бог цени оно што је у срцу и не да се преварити језиком. Људи цене оно што је на језику, јер не знају оно што је иза језика, у срцу.
    
Браћо моја, читајте Свето писмо пре свега и више од свега. Писменост ваша послужиће вашој пропасти а не спасењу, ако све читате, а не читате Свето писмо. Одмах пак до Светог писма читајте Житија светих, тј. Животописе светитеља и светитељки православне цркве. Све књиге овог света не могу донети човечијој души ону снагу, ону утеху и ону сласт коју доноси Свето писмо и Житија светих.
    
У Житију светог мученика Харалампија читамо како је овај неустрашиви светац од 113 година довикнуо своме незнабожном мучитељу: „У моме срцу нема злобе и на моме језику нема лажи".
    
Ево вам, браћо, основне читанке хришћанске вере: прво немати злобе у срцу и друго немати лажи на језику.
    
Али ево вам, браћо, у томе и верног тумачења садашње зле судбе човечанства: злоба је одузела срце човечије, зато је и језик човечији постао инструмент злобе, оруђе лажи. Не може језик говорити правду, ако је срце испуњено злобом. Ако је у извору мутљаг, то и водоводна цев мора да износи мутљаг. Језик је слуга срца. И кад слуга лаже, брзо себе издаје.
    
Шта је лаж? Притворна истина.
    
Шта значи лагати? Значи оденути се у одело истине; сакрити се за леђа истине; јавити се под именом истине; ставити фирму истине на дућан лажи; представити бабу као младу, помоћу белила и руменила. Не сме лаж да крене један корак под својим именом. Јер где год би се она представила речима: ја сам лаж! Нико је не би прихватио. Зато она иде у сенци истине. Самим тим лаж потврђује истину као стварност, јер не може без истине никуда маћи.
    
Злоба у срцу и лаж на језику, браћо моја, то је постало коб човечанства у наше време. Злоба и лаж то су две паликуће које су произвеле пожар целога света у прошла два Светска рата. Злоба и лаж — те две вештице света, знајте, радиће несустало да створе и трећи светски пожар, страшнији од она два ранија.
    
Ратујте, браћо, против злобе и лажи.
    
Ратујте против злобе у срцу своме и лажи на језику своме да би спречили нови Светски рат међу народима. То је наука Христова: лекару, излечи прво сам себе. То је метод хришћански: почни од себе. Ма с које друге стране отпочели, нећете успети ништа. Христос Бог вас је томе научио. Њему слава и хвала на век. Амин.